Girl Clear Baces

 

 

Din behandling

Indledende besøg

Det er Specialtandlægernes mål at sikre, at dine besøg hos dem bliver behagelig og informative. Den første aftale vil bestå af en undersøgelse samt en samtale om behandlingsmulighederne.

De næste besøg - Diagnosejournaler og behandlingsplan

Hvis det besluttes, at der er behov for behandling, vil der blive afsat tid til yderligere aftaler:

  • Ortodontiska diagnostiska journaler: Journalerna består vanligen av behandlingsmodeller, diagnostiska fotografier och ortodontiska röntgenbilder.
  • Konsultation: Besöket äger vanligtvis rum flera veckor efter diagnostiken. Du träffar då ortodontisten för att gå igenom slutsatser från journalerna och bestämma en specifik behandlingsplan för dina ortodontiska behov.
  • Placering av hjälpmedel: Ett besök efter konsultationen då tandställning eller andra hjälpmedel placeras.

Regelbundna besök är en viktig del av ortodontisk behandling. Normalt sett är det aktuellt med besök var fjärde till tolfte vecka för att kontrollera behandlingsförloppet och göra eventuella justeringar av tandställningen. Hur ofta besöken blir beror på vilken typ av felställning dina tänder har samt vilken typ av behandling som ortodontisten väljer utifrån just dina behov.

Behandlingens längd

Innan du påbörjar ortodontisk behandling ska din tandläkare se till att alla kaviteter eller hål har behandlats och att ditt tandkött och ytorna under är fria från periodontala sjukdomar. Före behandlingen samt under den är det viktigt att du regelbundet besöker din tandläkare. Ortodontisten arbetar primärt med din tandreglering och ansvarar inte för andra kontroller av dina tänder under behandlingen.

 
Din behandling

corrected teeth  

Tandställningar

Hur blir tänderna raka av tandställningar?

Tandställningar flyttar tänder med hjälp av små krafter som sakta flyttar tänderna mot den önskade positionen. På tänderna limmas ett fäste eller bracket på tandytan. I fästena fästs sedan en båge. I början av behandlingen används en mjuk båge och ju närmare slutet i behandlingen man kommer (och desto rakare tänderna blivit), används styvare båga. Bågen fästs antingen in med gummiband i fästena eller om en bracket av typen Damon används så finns det på brackets redan ett lock som gör att bågen inte lossnar. Mer information om Damon System finns på www.damonbraces.com.

Olika typer av tandställningar

Metallställningar är de populäraste tandställningarna bland barn och tonåringar. På vissa kliniker kan du välja färg på fästena förutsatt att kliniken erbjuder detta och beroende på vilka brackets ortodontisten har valt åt dig. För mer information om metalltandställningar, se www.ormco.com.

Genomskinliga eller klara tandställningar av keramiskt material, komposit eller safir (monokristall) används främst på vuxna. Man måste stå mycket nära för att överhuvudtaget kunna se dem. För ytterligare information, se www.iceclearbraces.com.


Huvudfästen och nackband

Ortodontiska huvudfästen är en mycket viktig del av behandlingen för vissa patienter. De används också för att flytta tänderna till bättre positioner eller för att förhindra att tänder flyttar sig.

För bästa resultat ska du använda huvudfästena hela tiden. Om instruktionerna för användning inte följs kommer behandlingen att ta längre tid, och i vissa fall kan ortodontisten bli tvungen att revidera behandlingsplanen helt.

  • Var alltid försiktig när du tar av dig huvudfästena. Om man är oförsiktig när man tar loss huvudfästena kan nämligen delen som sitter fast i tänderna skada läpparna, kinderna, ansiktet eller till och med ögonen.
  • Ta aldrig loss ett huvudfäste förrän banden har lossats.
  • Lyft aldrig huvudfästet över ansiktet.
  • Använd aldrig huvudfästen när du springer eller idrottar.

Löstagbara hjälpmedel

Till skillnad från konventionella tandställningar används dessa för att hålla tänderna i rätt position samt i vissa lägen påverka hur käken växer i syfte att åstadkomma vissa förändringar i ansiktets struktur. De kan även användas innan fasta hjälpmedel sätts in och i en del fall tillsammans med dessa.


Retainers

När den aktiva behandlingen är avslutad tas tandställningen bort. Nästa steg kallas retention. Retention behövs ofta under en lång tid efter behandlingen för att hålla tänderna på sina nya positioner tills ben, tandkött och muskler anpassat sig till tändernas nya lägen. Det är viktigt att man följer instruktionerna när man använder sin retentionsapparatur, eftersom tänderna annars kan röra sig tillbaka till sina ursprungliga positioner och omintetgöra fördelarna med tandställningen. Retentionsapparaturen är inte alls besvärlig att använda.

 
bracket types
 
headgear
 
retainer

Smile


Hvordan ved jeg, om mit barn har brug for tandretning?  

Vanliga Frågor

Hur vet jag om mitt barn behöver ortodontisk behandling?

Det är vanligtvis svårt för dig att avgöra om behandling är nödvändig, eftersom det finns så många problem som kan föreligga även om framtänderna ser raka ut. Det finns dessutom vissa problem som ser allvarliga och komplicerade ut, men löser sig av sig själva. Ditt barns tandläkare eller ortodontist kommer att informera dig och ditt barn om huruvida ortodontisk behandling är nödvändig.


Kan man vara för gammal för tandställning?

Nej, åldern har ingen betydelse. Det enda som krävs är att tandköttet och benet under är friskt. I Sverige är ungefär 10 % av alla patienter inom ortodontin vuxna, och siffran växer!


Gör det ont?

Dramatiska framsteg har gjorts inom de ortodontiska behandlingsmetoderna. Tandställningar gör vanligtvis tänderna ömma i några dagar, men det gör inte ont. Tack vare ny teknologi är dagens tandställningar mindre och bekvämare än de var förr.


Hur lång tid tar den ortodontiska behandlingen?

Tandställningar kan behöva sitta på plats mellan 6 och 30 månader. Ibland måste de sitta längre, beroende på patientens ålder, problemets typ, hur samarbetsvillig patienten är samt hur mycket tänderna ska flytta sig innan slutresultatet är nått.

 
Girl Brushing Teeth
Home Patientininformation